In deze blog neem ik je mee op mijn avonturen op papier, worstelingen met materialen, uitwerken, tekeningen die wel lukken en ook tekeningen die juist helemaal niet lukken! Maar ook resultaten waar ik erg trots op ben .
De laatste bijdrage staat bovenaan.


Een speciale vriendin

Hoe kun je een spin een vriendin noemen? Hé, het is niet mijn vriendin. Ik krijg al d e kriebels van hele kleine spinnetjes. 
Het is een vriendin van een vriendin van mij. Zij maakt foto's van insecten en spinnen. Dit kleine spinnetje komt altijd gedag zeggen als ze de achterdeur naar de tuin opent. Alsof het spinnetje wil zeggen. "Hallo. Goede morgen, leuk je weer te zien."  Met al haar oogjes...

Charly

Het is niet dat ik dit soort dingen volg. Rampen en verdriet. Helemaal niet. Maar het gebeurde zo snel achter elkaar. 
Krefeld Zoo Duitsland. Deze foto van Charly vond ik bij een vriendin.  Hij heeft het helaas niet gehaald. 

Dit portret is een ode aan hem. 

Bizar


Ja, wat daar toen gebeurde in Australië.met de bosbranden en het vechten voor huis ,haard en vooral heel veel levens. Ik denk dat iedereen wel beelden heeft gezien die in het netvlies zijn gebrand. 
Toen ik dit portret op social media zette, ging hij echt heel hard. Over heel de wereld vonden mensen het portret prachtig!  
Mocht je interesse hebben, dan is het nog altijd te koop en gaat een groot deel van dat geld naar de Koala opvang in Australië. 

Ogen


Het is geen mooi hondje, wel heel lief.  De ademhaling is goed te horen als ze in de weer zijn of uitgelaten worden. Een kleine pug. Maar ondanks dat het dat het dan een hondje mag zijn met een uiterlijk wat niet iedereen zal aantrekken, die ogen... 
Op deze foto kun je de fotograaf in de ogen van het beestje zien. En ja... ik val voor ogen. Prachtig om te tekenen!

Beschermd


Je komt wel eens dieren tegen waarvan je niet eens wist dat ze bestaan. Insecten, vissen maar ook grotere dieren zoals deze Saiga antilope. 
Het dier is een kleine antilope en leeft in kleine kuddes in het zuiden van  Rusland. Bejaad, geplaagd, gegeten en illegaal gestroopt. Het is nu een bedreigde diersoort. Ooit waren er kuddes die van het oosten van Mongolië naar het westen van Rusland trokken.  Net als de rendieren dit nog doen in de noordpoolcirkel op de taiga's. Of de zebra's en gnoes in Afrika. De bison in Noord Amerika. 

Om het dier een gezicht te geven, heb ik er een portret van gemaakt. Dit moest ik gewoon doen. 

Major FLUFf!


Heb ik niet gezegd, dat kreeg ik op Twitter naar me toe gegooid. Maar..  deze persoon had gelijk. Ik had deze mandril voor een groot deel klaar op de buitenste grijze haren na en dacht: "Ik ben er nog niet, wanneer houdt het haar op?!" Met flink doorzetten is het me gelukt. Elk haartje afzonderlijk op papier gezet. Zeer de moeite waard! Het portret mag helaas niet verkochte worden door copyright maar het hangt bij mij in de huiskamer en gaat mee op exposities. 

Nattigheid


Water is een uitdaging. Bolling van een druppel, de glinstering in het licht. Hoe houd je water vloeibaar op papier?Heel veel oefenen!  Ik ben begonnen met dit lieveheersbeestje. Mijn eerste poging is aardig gelukt. De tweede poging was de basketballer uit Duitsland. Dit portret kun je terug vinden in mijn portfolio, eerste blok met graphite portretten. Vooral het zweet op zijn hoofd was een uitdaging. Het moest gaan glinsteren!  Tweede poging ws een succes.
Het derde portret, de jonge vrouw in het water of onder de douche... Wow. Ik kan nog altijd niet geloven dat ik dat heb gemaakt. Ook dit portret kun je terugvinden in mijn portfolio

Unieke kans


Het is inmiddels ruim 2019 als ik de stoute schoenen aantrek. Ik zoek foto's van dieren en daarbij kom ik heel veel mooie foto's tegen maar allemaal met copyright. Wat heb ik gedaan? Twee fotografen benaderd en... YES! Ik kreeg positief antwoord. Ik mag de foto's gebruiken om te tekenen maar niet verkopen. Dat is logisch. Maar wel unieke foto's! Zo ook deze kleine oerang oetan. 

Portret tekenen


Jawel, dit portret  staat uiteraard ook in mijn portfolio zoals bijna alle portretten die in deze blog getoond worden. Belichting en scherpte van een foto zijn zó belangrijk voor mijn realistische tekenstyle. Dit  portret gemaakt voor bekenden van mij en ze waren erg blij met het resultaat! Ik heb ook het portret van haar broer getekend. Allebei zijn ze 1 jaar in het portret. 

Huisdier ?


Of is een paard geen huisdier? Een beetje wel toch. In ieder geval wilde ik op z'n minst één paard getekend hebben en dit was de eerste. Gefotografeerd bij de manage in Naaldwijk. Ik kreeg van een speciale groep artiesten complimenten en tips en die heb ik ter harte genomen. Dit eerste paard zegt het al. Het is zeker niet de laatste! En het leuke van dit portret is dan weer dat ik zelf de foto heb gemaakt. 

Ver weg!


Dit konijn vond ik op internet en moest het tekenen. Het was heel fijn werk en de foto sprak me aan door onder andere het oog.  Toen het klaar was vroeg een vriend of hij het mocht hebben voor een speciale gelegenheid. Ik zei: "Ja, natuurlijk!" en het portret vloog naar Canada! Daar is het geveild voor een goed doel. 

Graphite


Portretten in kleur hebben veel meer laagjes en het spelen met kleuren kost veel meer tijd. Graphite is veel sneller maar daardoor nog wel eens lastig. Er komen dan heel veel tinten zwart, grijs en wit om de hoek kijken. Het fijne tekenwerk kreeg ik langzaam onder de knie en ik ging nu ook werk maken voor mensen. Het eerste portret van een huisdier wat ik weg gaf, was van Wiegel.  Een jonge labrador. Later kwam daar een opdracht uit!

Verfijning


Ik ging op kleine dingen letten. En met mijn perfectionisme wilde ik alles netjes hebben tot in de kleinste details. Op internet vond ik manieren om 'laagjes' op te bouwen in een kleuren portret waardoor je meer diepte krijgt. 
Door mijn speurtocht op internet kwam ik in contact met het baasje van Franklin. Hij is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen herder met prachtige kleuren in zijn vacht. 

Internet en copyright


Op internet kun je heel veel foto's vinden. Er zijn verschillende sites, groepen of servers die een heleboel foto's hebben om te delen. Soms zogenaamd copyright vrij. Ik kwam er al snel achter dat het copyright vrij niet altijd waar is. Foto's vliegen over het internet en worden door iedereen gekopieerd, gebruikt onder eigen naam en dus ook gestolen.  Toen ik de foto vond van dit meisje, heb ik daarom ook gezocht naar de fotograaf. Zij was uiteindelijk zeer verrast en blij met het resultaat van mijn portret. 

Zoeken, zoeken, zoeken!


Ik kon mijn tekenlust bijna niet aan. Ik wilde meer en meer. Uniek,  mooier, groter, meer kleur, schaduw.  Zwart op wit, wit op zwart, ik ging alle kanten op. En niet alles is even goed gelukt, maar ik moest het proberen simpelweg om te zien of ik het kon en hoe het resultaat zou zijn... 

In de tijd dat ik aan het zoeken was naar wat ik echt leuk vind aan tekenen, verschillende materialen enzovoorts, heb ik ook een speciaal portret gemaakt.
Zie de foto's hieronder.
wil je ze ooit zelf ontmoeten? Lees de verhalen van herder Lex hier en loop  me!

Leren, proberen en veel oefenen


Ok, ik kreeg positive kritiek en complimenten op mijn portret van Morgan Freeman. Maar ik wilde meer. Ik wilde het 'echter' maken. Realistischer. En dat vergt een hoop oefening en vooral heel veel kijken wat andere artiesten doen met het probleem waar je mee worsteld. Ik zocht op internet en vond nog meer artiesten maar nu met videa's, uitleg van technieken. Ik vond artist groups online waar ik ervaringen kon delen en nog steeds deel. 
Mijn portret kreeg een andere dimensie. En na Morgan ben ik meer portretten van mensen gaan tekenen. Dit was de laatste in kleur die ik heb gemaakt. Ik doe mensen alleen nog in graphite. 

Eerste portret en tweede dieren portret

Mijn eerste portret. Waarom Morgan? Tn eerste een goede acteur, maar het belangrijkste: 
het tekenen van mensen met een donkere huidskleur is geweldig om te doen en Morgan heeft een 'kop'.  Er gebeurd wat in zijn gezicht. 

Mijn tweede dier. waarom de tweede? Omdat de eerste niet meer bestaat... Ja, je hebt wel eens een mislukking die je niet meer wilt zien. 
Dieren hebben op mij een speciale aantrekkingskracht. Dit ga ik meer doen. 

Leren


Als een spons ga ik over het internet. vind daar artiesten die uitleggen wat ze doen. Hoe ze werken. Welk materiaal ze gebruiken en hoe zij portretten verkopen. Verkopen? Als ik mijn kosten er uit kan krijgen ben ik al blij. Maar al snel weet ik dat die weg heel lang is. Zo goed als zij ben ik nog lang niet. 
Een vriend geeft me één simpel advies. "kunst is wat iemand zelf mooi vindt. En veel mensen hebben verschillende smaak en style." 

Ramona Fine Art

Ben ik nu artiest? Ben ik kunstenaar? Zo voel ik me nog lang niet. Ik ga op onderzoek uit en vind heel veel artiesten in binnen- en buitenland. zij maken zo veel meer dan mij. De hoop zakt in mijn schoenen. Moet ik dit doen? 
Samen met met mijn man spreken we af dat we het een jaar de tijd geven. 

Denken

Het gaat lekker, ik teken me suf en probeer van alles uit. Na een mand of 3 waarin ik papier, kleurpotloden, graphite potloden en gummetjes heb gekocht, gaat er wat anders leven. Kan ik hier meer mee? Materiaal kost geld en nu ik niet werk heb ik niet het gevoel dat ik iets bijdraag. Dat wil ik juist heel graag!

Ramona Fine Art. 
Dat moet het worden. Maar dan? 
Een website?
Facebook?
Twitter?
Instagram? 
De zoektocht naar meer gaat langzaam vorm krijgen.

Volgende stap


Het tekenen gaat me goed af. Het A4 blok is wederom in no time vol maar wel met meer passie, meer probeersels. Een hand, schaduw, stilleven maar ook dieren en tattoo ontwerpen.  Als een kind in een snoepwinkel ga ik door mijn eigen hoofd voor ideeën. Daarbij wordt ik nog eens opgezweept door mijn man die een levendige fantasie heeft en meegaat in mijn zoektocht. Dit is heerlijk!

Het ging snel!


Ik begon met tekenen. Fantasie, kleine simpele dingen. Ik keek om me heen en nam voorbeelden over op papier. Van balletschoentjes tot een appel. Het schetsboekje, ook omdat ik op dat moment weinig anders om handen had dan nadenken en tekenen, heb ik in een week vol getekend. Op naar de Bruna voor meer. Dit keer een groter formaat papier, A4 blok en wat meer potloden en een gum. Fouten kun je dan toch wegvegen?  Het moet wel mooi worden!

Het begin in 2017


Het is 2017 als er een ommezwaai komt in mijn leven als artiest. Dat wil zeggen, ik heb nog nooit een potlood aangeraakt om daar serieus een tekening mee te maken.  Door een blessure houdt mijn toenmalige werk op en heb ik dus echt even niks om handen. Ik moest iets doen. Maar wat? Uiteindelijk kocht ik bij de Bruna om de hoek een klein schetsboekje met een potlood. Eerst proberen!

Jimdo

You can do it, too! Sign up for free now at https://jimdo.com/